Home / Revista / 10 Shkaqet kryesore te vdekjeve ne bote…!

10 Shkaqet kryesore te vdekjeve ne bote…!

10 Shkaqet kryesore te vdekjeve ne bote…!

Nga nje studim i universitetit te New Jorkut, reparti i statistikave mbi shkaqet kryesore te vdekjeve ne bote, ato me kryesoret mbeten te njejtat dhe jane: 

1. Sëmundje ishemike të zemrës, (infarkti i zemres), Nderprerja e fluksit te gjakut ne zemer e cila shendrrohet ne Infrakt, mbetet nje nga shkaktaret qe ze vendin e pare ne bote per vdekshmeri. Rreth 7 milion njerez vdesin ne vit si shkak i ketij problemi!

2. KANCERI (TUMORRI), Ndersa edhe pse shume kerkimi shkencore ende nuk eshte arritur te gjendet nje kure per Kancerin, ku si shkak i te cilit humbin jeten rreth 6,8 milona ne Bote, me te Prekur jane, Mushkrit, kohet e fundit edhe kanceri i gjirit te femrat. Shiko Shkaqet dhe kura e KANCERIT TE GJIRIT

3. Ictus, ndersa nga kjo semundje vdesin rrethe 6,5 milion njeres ne vite. Dhe shkak kryesor eshte duhani dhe plakja!

4. Infeksion ne rruget e frymarrjes, rrethe 3,5 milion njerez ne bote vdesin nga si pasoj e ajrit te papaster me element kimik, tymit etj , qe marrin edhe ne ambientet ku punojne.

5. Semundjet e mushkrive, eshte semundja e katert ne bote per nga numri i vdekjeve , ku me te prekur jane vendet e Industrializuara. Shkak i semundjeve te mushkrive eshte duhani (nder me kryesoret).

6. Sëmundjet e diarresë,  pershembull semundje si: Tifo, Colera etj. eshte nje semundje e perhapur sidomos ne jug te botes , te kushtet higjenike jane ne minimum.

Shkaqet kryesore te vdekjeve ne bote

7. SIDA, ku humbin jeten rreth 1,7 milion persona ne gjith boten: Shiko , SHKAQETE E SEMUNDJES SE SIDES 

8. Diabeti, ku pjesa me e madhe e mbetet ajo e vendeve te varfera, Meso me Shum Mbi Diabeten, SI SHKAKTOHET DHE SI KUROHET DIABETI

9. Aksidentet, eshte edhe i vetmi rast , ku shkaktar nuk jane semundjet!

 

Check Also

Shqiperi – Serbi live 8 tetor 2015, ndeshja per euro 2016!

Shqiperi – Serbi live 8 tetor 2015, ndeshja per euro 2016! Edhe pak kohe ka ...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *