Cilat jane shkaqet dhe pasojat e SIDES? AIDS

Cilat jane shkaqet dhe pasojat e SIDES? AIDS

Revista, Shëndeti No Comments

Cilat jane shkaqet dhe pasojat e SIDES? AIDSCilat jane shkaqet dhe pasojat e SIDES? AIDS

Sipas studiuesve, dy viruse shkaktojnë Aids, dmth HIV-1 dhe HIV-2.Këto viruse i përkasin një familje e quajtur retrovirusët dhe janë në gjendje të infektojnë një person për pjesën tjetër të jetës së atij personi.

Sipas studiuesve, dy viruse shkaktojnë Aids, dmth HIV-1 dhe HIV-2. HIV-1 është virusi mbizotërues në pjesën më të madhe të botës, ndërsa VIH-2 është më i zakonshëm dhe gjenden në Afrikën Perëndimore. Këto viruse i përkasin një familje e quajtur pjesë retroviruset. Ata janë viruset unik në atë që ata janë në gjendje për të futur materialin e tyre gjenetik të materialit gjenetik (ADN) e qelizave të personit që ata kanë infektuar. Në këtë mënyrë ata janë në gjendje të infektojnë një person për pjesën tjetër të jetës së atij personi.

Viruset që janë shumë ngushtë të lidhura me HIV janë gjetur në primatët e tjerë ( majmunët). Këto viruse janë quajtur Viruset Simian Immunodeficiency (SIV). HIV-2 është gjenetikisht pothuajse i padallueshëm nga VIS të gjetur në mangabeys zi. Një i afërt i  VIH-1 është gjetur në shimpanzetë. Prandaj shumica e shkencëtarëve pranojnë se viruset mungesës së imunitetit njerëzor janë nxjerrë së fundmi nga këto viruse primate.

Bazuar në teknologjinë molekulare dhe përdorimin e programeve kompjuterike të mëdha, shkencëtarët kanë qenë në gjendje për të gjetur përsëri origjinën gjenetike të HIV-1 dhe HIV-2 dhe afërsisht dhe kohën kur këto viruse të parë u shfaqen te njerëzit. Teoria e tanishme është se diku mes 1930-1940 nuk ishte një “specie-jump” i të caktuara SIV në popullsinë njerëzore, ndoshta nëpërmjet praktikës së therjes, përgatitjen dhe konsumimin e mishit “bush” nga majmunët në pjesë të Evropës Qendrore dhe Afrikën Perëndimore.

SIDA  nuk është aq ngjitëse siç besohet shpesh. Virusi nuk mbijetonë gjatë jashtë trupit dhe vetëm mund të transmetohet nëpërmjet shkëmbimit të drejtpërdrejtë të lëngjeve të trupit të caktuara të tilla si, gjaku spermës dhe lëngun vaginal. Virusi mund të fitojë qasje në trupin e saj në sipërfaqet me lagështi (“mukozës”) gjatë seksit, ose përmes injektimit direkt në qarkullimin e gjakut. Seksi është mënyra kryesore e transmetimit të HIV-it në mbarë botën. 

HIV mund të transferohen nga një person tek tjetri (bartet) me anë të:

• Marrëdhënie pambrojtur vaginal ose anal me një person të infektuar.
• Infeksion Një nënë e kalon tek fëmija e saj gjatë shtatzënisë, lindjes ose ushqyerjes me gji (i quajtur transmetimit vertikal) – Rreziku i HIV kalon nga nëna tek fëmija është përafërsisht 30%, nëse asnjë masë parandaluese është përdorur.
• injeksion me hala të kontaminuara, të cilat mund të ndodhin kur përdoruesit intravenozë të drogës hala aksioni, ose kur punëtorët e kujdesit shëndetësor janë të përfshirë në aksidente needleprick.
• Përdorimi i instrumenteve të kontaminuara kirurgjikale, për shembull gjatë synetisë tradicionale.
• Transfuzioni i gjakut me gjak të infektuar.
• Kontakti i një sipërfaqe mucous membranë-me gjak të infektuar apo të lëngjeve të trupit, për shembull me një spërkatje në sy (Vini re se virusi nuk mund të depërtojnë lëkurën padëmtuara.)

Cilat jane shkaqet dhe pasojat e SIDES? AIDS

Nëse një person është i ekspozuar ndaj HIV-it në njërën nga mënyrat e mësipërme, infeksioni nuk është e pashmangshme. Mundësia e transmetimit të HIV-it përcaktohet nga faktorë të tillë si përqendrimi i pranishëm HIV në lëngjet e trupit. Për shembull, edhe pse HIV është zbuluar në pështymë, përqendrimi është menduar të jetë shumë i ulët për HIV që do të transmetohet përmes të thellë / lagësht kissing pasi ajo do të kërkojë shkëmbimin e pothuajse një litër e pështymë në mes të individëve para se virusi nuk do të jetë e mjaftueshme në dispozicion për transmetim të mundshme. Përveç kësaj, një proteinë ndihmon tretjen e ushqimit në pështymë e njeriut priret të inactivate virusin.

Rreziku i transmetimit të HIV gjithashtu varet nga faza e infeksionit HIV-pozitiv partner seksual in Përqendrimet e virusit në gjak dhe lëngjeve të trupit janë më të larta kur një person shumë kohët e fundit ka qenë i infektuar me HIV, ose shumë vonë në sëmundje, kur ka zhvilluar Aids. Shumë herët pas infeksionit virusi mund të shumëfishohen me shpejtësi si sistemi imunitar nuk ka pasur kohë për t’u përgjigjur dhe për të luftuar mbrapa, dhe në fund të sëmundjes virusi mund të shumëfishohen me shpejtësi për shkak se ajo e ka shkatërruar sistemin imunitar krejt. Megjithatë, është e rëndësishme të theksohet se një herë një person është i infektuar me HIV, lëngjeve, gjaku spermë ose vaginal e tyre janë gjithmonë infektive, për pjesën tjetër të jetës së tyre.

Vulnerabiliteti ndaj infeksionit HIV nëpërmjet kontaktit seksual është rritur në qoftë se një person ka plagë në gojë organet gjenitale apo përreth anusit / rektumit. Këto plagë mund të shkaktohet nga infeksione të përafërt, marrëdhënie të tjera seksualisht të transmetueshme (SST), sëmundje çamçakëz ose përdorimin e tepruar të spermicide.

Në seksin heteroseksual, gratë janë më të ndjeshme ndaj infeksionit me HIV për shkak të zonës së madhe-membrana mucous sipërfaqe të vaginës në krahasim me atë të hapjes së uretrës (penile).Prandaj, në rajonet ku seksi heteroseksual është rruga kryesore HIV transmetohet (si në Afrikën e Jugut), përafërsisht katër gra janë të infektuar për çdo tre burrave që janë të infektuar.
Burrat të cilët janë rrethprerë kanë një rrezik disi më të ulët për të qenë të infektuar me HIV.

Për fat të mirë, njerëzit mund të ndërmarrin veprime për të zvogëluar rrezikun e infeksionit. Për shembull, një person i cili përdor prezervativ çdo herë që ai ose ajo ka marrëdhënie seksuale është në rrezik shumë më të ulët të infeksionit sesa dikush që ka marrëdhënie seksuale të pambrojtura.

Mëposhtme përshkruan sjelljet seksuale të përbashkëta sipas rrezikut relativ:

Rrezik shumë të ulët

• puthja (nëse nuk ka gjak po shkëmbehen nëpërmjet shkurtimeve ose plagë).
• Prekja (të tilla si shterngimi, perqafimi ose masazh).
• Masturbimi (duke përfshirë masturbim reciprok).
• seks oral në një njeri me një prezervativ.
• seks oral
Me rrezik të ulët

• lagur / puthjeve e thell (kur gjaku nuk eshte i pranishem).
• seksi oral
• seksi vaginal me një prezervativ mashkullor apo femër
• seksi anal me një prezervativ mashkullor apo femër

Rrezik të lartë

• Marrëdhënia anale pa përdor prezervativ
• seksi vaginal pa prezervativ

Si HIV nuk transmetohet

Për fat të keq, ka ende shumë mite rreth HIV. Një person nuk mund të infektohen nëpërmjet:

• kafshimit te nje mushkonjë
• Urines ose djerses
• tualetet publike, sauna, dushe apo pishinat
• peshqirat, ose veshje
• Shkuarja në shkollë me të, shoqeria, ose duke punuar njerzit me HIV-pozitive
• Ndarja ose poçeri takëm
• teshtim ose kollitje
• prekje, përqafimeve ose puthja e  një personi me HIV
• (seksual) kontakt me kafshët, pasi që HIV është rreptësisht një virus njerëzor dhe nuk është kryer nga kafshët

Në Afrikën e Jugut, gjaku i dhuruar për transfuzionet e gjakut apo produkteve është analizohen për antitrupat ndaj HIV dhe për ARN virale (Gjenomi). Çdo gjakut të ndotur është hedhur poshtë.Mundësia e infektimit me HIV nëpërmjet transfuzionit të gjakut në këtë vend për këtë arsye është jashtëzakonisht i ulët, por transmetimi ende mund të ndodhë për shkak edhe këto teste shumë të ndjeshme nuk mund të zbulojë gjithmonë shumë të hershme infeksionit me HIV në një donatori.(Shih “periudhën dritare” në seksionin mbi testet HIV.)

(Shqyrtuar nga Dr Diana Hardi, virologist klinike, Laboratori Shërbimin Shëndetësor Kombëtar dhe Universitetin e Cape Town, Korrik 2010, rishikim nga Dr Avron Urison, Mjekësore Drejtor i AllLife, 2013)

REVISTASHQIPTARE.COM

Leave a comment

Search

Back to Top